LONDEN - De Britse immigratiedienst laat politicus Geert Wilders het land niet in. ''Ik ben aangehouden en mag het land niet in'', liet de PVV-leider aan het ANP weten.

Toen Wilders op luchthaven Heathrow de grenscontrole wilde passeren, werd hij apart genomen. De Britse immigratiedienst heeft het Tweede Kamerlid vervolgens gezegd dat hij Groot-Brittannië niet in komt. Sindsdien verblijft hij in een soort detentiecentrum.

Wilders is woedend over de wijze waarop hij is tegengehouden bij de Britse grensovergang. ''Dit is vreselijk'', reageerde het Tweede Kamerlid.

Hokje

De PVV-leider zit alleen opgesloten in wat hij omschrijft als een hokje met een stoel, een tafel en wat water.

''Dit is niet alleen een klap in mijn gezicht, maar ook voor de vrijheid van meningsuiting.'' Hij wil dat premier Jan Peter Balkenende zijn Britse collega Gordon Brown ''keihard hierop aanspreekt''.

Protest

Een medewerker van de immigratiedienst heeft Wilders in een zeer kort gesprek medegedeeld dat hij niet welkom is in Groot-Brittannië. Het Kamerlid heeft protest aangetekend, maar kreeg daar geen reactie op.

Vanuit het detentiecentrum op Heathrow haalde Wilders fel uit naar de Britse premier Brown: ''Hij is de grootste lafaard van Europa door op zijn knieën te gaan voor islamitische druk. Brown stuurt een parlementariër uit een ander land terug, terwijl in Hyde Park van alles geroepen mag worden over de islam.''

Eenmaal terug in Nederland zal de PVV-leider een spoeddebat over deze kwestie aanvragen. Hij wil dat debat voeren met premier Balkenende en minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Retourvlucht

Waarschijnlijk wordt Wilders nog donderdagmiddag of -avond op een retourvlucht naar Amsterdam gezet. Hoe dat precies zal verlopen, is nog onduidelijk.

Wilders werd bij aankomst op Heathrow als eerste uit het vliegtuig gehaald. Vervolgens zette een horde meegereisde journalisten de achtervolging in, wat tot chaotische taferelen leidde.

Ook onderweg in het vliegtuig was een rommelige situatie ontstaan toen tientallen journalisten probeerden opnames te maken en vragen te stellen aan Wilders.

Onduidelijk

De politicus zei vooraf nog te hopen dat de publieke ophef en politieke druk van de afgelopen dagen de Britten tot inkeer hadden gebracht.

''Misschien is er voldoende publieke druk op de Britse regering ontstaan om me toch toe te laten'', zei de PVV-leider tijdens een persconferentie op Schiphol. ''Ik ga ervan uit dat het dadelijk gaat lukken, maar ik heb geen leger bij me om me binnen te dringen.''

Protest

Wilders kondigde voor vertrek aan dat hij protest zou aantekenen als hij werd tegengehouden. De politicus wil in dat geval ook premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) voor een debat naar de Tweede Kamer roepen.

Wilders omschreef de houding van het Nederlandse kabinet tot nu toe als ''slapjes''.

Schamen

De PVV-leider kreeg de afgelopen dagen naar eigen zeggen veel steunbetuigingen en honderden e-mails van Britten die zich schamen voor hun eigen regering.

Wilders riep vanaf Schiphol moslims in Groot-Brittannië op het debat met hem aan te gaan. Een soortgelijke oproep deed hij aan het adres van Hogerhuislid lord Ahmed. De islamitische lord verdedigde in de voorbije dagen het besluit van de Britse regering om Wilders te weigeren.

Fitna

Wilders was door een lid van het Britse Hogerhuis uitgenodigd om 'Fitna' te komen laten zien in het Britse parlement, maar kreeg geen toestemming om het land te bezoeken, zo werd dinsdag bekend. Desondanks heeft de politicus besloten zijn koffer te pakken.

Overigens wilde Wilders een aantal weken terug nog dat de omstreden prediker Khalid Yasin de toegang tot Nederland zou worden ontzegd.

Van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) mocht hij eind januari echter gewoon naar Nederland komen om een lezing te houden aan de Islamitische Universiteit Rotterdam.

Wilders op Schiphol