LONDEN - Een in Londen gevestigd onderzoekscentrum acht het "zeer waarschijnlijk" dat de Verenigde Staten binnen een jaar te maken krijgen met nieuwe aanslagen, te vergelijken met die in New York en Washington op 11 september 2001. Dat maakte het World Markets Research Center (WMRC) zondag bekend.

Het WMRC maakte een inschatting van het risico op terroristische aanslagen in 186 landen. "Amerika is doelwit nummer één van veel terreurgroeperingen", aldus de auteur van het rapport, Guy Dunn.

"Netwerken van militante groeperingen zijn minder uitgebreid in de VS dan in West-Europa, maar de door de VS geleide militaire campagnes in Afghanistan en Irak hebben anti-Amerikaanse sentimenten aangewakkerd."

Op de ranglijst van landen met het hoogste terreurrisico staan de VS op de vierde plaats. Colombia, waar al decennia lang een strijd woedt tussen de regering en diverse links- en rechtsextremistische verzetsbewegingen, voert de lijst aan. Israël en Pakistan zijn respectievelijk tweede en derde. Groot-Brittannië bezet de tiende plaats.

Het 'veiligste' land is volgens het WMRC Noord-Korea. "Dat land wordt zo strak gereguleerd dat er weinig ruimte is voor ongewenste gebeurtenissen", aldus Dunn.