TULKAREM - Een bomaanslag heeft maandag het leven gekost aan een activist van Fatah, de beweging van Yasser Arafat. De bom was volgens Palestijnse veiligheidsfunctionarissen door de Israëli's geplaatst.

Bekijk video

Raed al-Karmi kreeg een telefoontje van iemand die hem vroeg uit het huis in Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever, waar hij zich schuilhield, weg te gaan. Toen hij bij het hek om het huis kwam ging de bom af.

Al-Karmi was op slag dood. "Dit is duidelijk een moord die door de Israëli's is beraamd", zei een Palestijnse functionaris. De Al Aksa brigades, een militante splintergroepering binnen de Fatah-beweging, heeft met wraakacties gedreigd.

Een gewapende vleugel binnen Arafats al-Fatah-beweging heeft laten weten dat het staakt-het-vuren waartoe eind vorig jaar was opgeroepen door de Palestijnse leider, niet langer van kracht is na de moord op een Palestijnse militant. De Al-Aqsa Martelaren Brigade beschuldigt Israël ervan achter de dood van Raed al-Karmi te zitten.

De Israëlische strijdkrachten weigerden commentaar te geven op de aanslag. In september deed Israël al een vergeefse poging Al-Karmi om te brengen. Twee van zijn begeleiders kwamen toen om. Volgens Israël heeft Al-Karmi vorig jaar bekend dat hij twee Israëli's heeft omgebracht.

Sinds in september 2000 de tweede opstand van de Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever begon, heeft Israël tientallen militante Palestijnen opgespoord en gedood.

/DOSSIERMidden-Oosten