AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING schrapt in Nederland 2700 banen waaronder duizend voltijdbanen. Vrijwel alle onderdelen van het bedrijf worden geraakt.

Dat heeft de bankverzekeraar woensdag bekendgemaakt.

De ontslagen maken onderdeel uit van een vorige maand aangekondigde sanering, waarbij wereldwijd 7000 banen verdwijnen.

Het banenverlies komt bovenop de 4000 arbeidsplaatsen die verdwijnen naar aanleiding van de fusie met de Postbank.

De ingreep volgde op een kwartaalverlies van 3,9 miljard euro in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Nationale Nederlanden

Bij het onderdeel consumentenbankieren verdwijnen 170 banen, op de IT-afdeling gaat het om 115 tot 240 banen. Ook enkele verzekeringsdochters, zoals Nationale Nederlanden, zijn bij de reorganisatie betrokken.

Daar verdwijnen 320 tot 350 banen. De rest van de ontslagen valt bij grootzakelijk bankieren, de vastgoeddivisie, op het hoofdkantoor en bij de facilitaire dienst.

Moeilijke beslissing

''Dit was een moeilijke beslissing'', aldus de woordvoerder. ''De komende negen maanden gaan we de mensen zoveel mogelijk proberen te begeleiden naar een nieuwe baan, intern of buiten ING.''

Het personeel en vakbonden zijn op de hoogte gesteld van de ingreep.

CNV

Wat CNV Dienstenbond betreft zal er bij ING geen sprake zijn van gedwongen ontslagen. Dat stelde bestuurder Ahmed Kansouh van CNV Dienstenbond woensdag in een reactie.

Het aantal aangekondigde ontslagen bij ING valt veel hoger uit dan verwacht, aldus bestuurder Jan Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten woensdag.

Paniekvoetbal

''Het is de vraag of er nu geen medewerkers worden weggestuurd die binnenkort weer nodig zijn'', aldus Veenhuizen. Hij vraagt zich of ING geen paniekvoetbal speelt dat de toekomst van de bank schaadt.

''Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat staatssteun voor banken in plaats van werkgelegenheid juist ontslagen tot gevolg heeft'', aldus Veenhuizen.

Staatssteun

ING heeft tot dusver twee keer staatsteun ontvangen. Het concern is net als branchegenoten geraakt door probleemkredieten wegens de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt.

Volgens de vakbondbestuurder ligt hier voor de overheid nog ''een schone taak''.

Harde ingreep

“Een ongekend harde ingreep voor een bedrijf waar het in essentie helemaal niet slecht gaat”, is de eerste reactie van bestuurder Robert Schuurman van vakbond De Unie.

”Gisteren een ‘warm bad’ bij de lancering van dé ING. Een dag later staan we weer met beide voeten op de vloer.”

Probleemkredieten

ING is net als branchegenoten geraakt door probleemkredieten wegens de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt. Het concern wil de kosten dit jaar met 1 miljard euro drukken.

De ontslagen zijn onderdeel van dit plan. Het concern heeft 450 miljoen euro uitgetrokken om de maatregelen te bekostigen.

Wereldwijd werken er bij ING 125.000 mensen, van wie 28.000 in Nederland.