ROERMOND - Het KNMI in De Bilt is steeds beter in staat om de bewegingen in de aardkorst in het midden en zuidoosten van Limburg te registreren. Dat komt door de ontwikkeling van nieuwe meetapparatuur.

Volgens seismoloog B. Dost van het KNMI is daarom moeilijk te zeggen of de kleine schokken die nog steeds gemeten worden naweeën van vorige bevingen of aankondigingen van nieuwe zijn.

De krachtigste bevingen deden zich vorig jaar in Roermond en omgeving voor. Het ging om vijf schokken met een kracht tussen de 1 en 2 op de schaal van Richter. Net als de kleinere schokjes in de omgeving van Voerendaal, sinds 20 december 2000 waren er dat zo'n tweehonderd, waren deze schokken niet voelbaar.

Ook leverden ze geen schade aan gebouwen op. De schokjes in Voerendaal hadden een kracht van tussen de 0,2 en 1 op de schaal van Richter. "Voor 20 december 2000 konden we in Voerendaal niets meten", legt Dost maandag uit. "Maar dat wil niet zeggen dat er voor die datum geen beweging in de Kunraderbreuk was. We zetten gewoon steeds betere meetapparatuur in."

Op 23 juni vorig jaar werden Voerendaal en Heerlen getroffen door een kleine aardbeving met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter. De aardbeving die Roermond in 1992 trof had een kracht van ,8 op de schaal van Richter.

Onder Roermond loopt de Peelrandbreuk die nog steeds wringt. Onder Voerendaal ligt de Kunraderbreuk, die ook nog steeds in beweging is.