DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft dinsdag de Britse regering duidelijk gemaakt dat Nederland het ten zeerste betreurt dat fractievoorzitter Geert Wilders van de PVV Groot-Brittannië niet in mag. Wilders zegt dat hij waarschijnlijk gewoon afreist naar Engeland.

De Britten beroepen zich erop dat zijn komst een bedreiging vormt van de publieke orde en veiligheid.

Wilders vindt het ''onvoorstelbaar'' dat het land hem de toegang weigert. ''Dat is van een lafheid die z'n grenzen niet kent'', zei Wilders dinsdag.

Buitenproportioneel

''Ik denk dat ik toch ga. We zullen wel zien of ze me in de boeien slaan. Ik moet er nog over nadenken, maar het gaat wel over de vrijheid van meningsuiting. Ik ben nota bene uitgenodigd door een parlementslid. Dit is echt ongelofelijk en buiten alle proporties'', zei het Tweede Kamerlid.

Ongenoegen

Verhagen vernam maandag het voornemen van de Britten om Wilders de toegang tot het land te weigeren. Hij heeft toen meteen via de Britse ambassade aan Londen gevraagd dit besluit te heroverwegen. Omdat het een besluit was van het Britse Home Secretary, heeft ook minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie maandag zijn ambtgenoot gevraagd om een heroverweging van het besluit.

Toen resultaat uitbleef, heeft Verhagen dinsdag eerst de Britse ambassadeur op het ministerie uitgenodigd en daarna gebeld met zijn Britse collega. Hirsch Ballin zal nu in overleg treden met zijn Britse ambtgenoot. Overigens kan Geert Wilders volgens de Britten nog in beroep gaan tegen dit besluit.

''Of dat moet kunnen is een beslissing van het Britse Hogerhuis'', aldus minister Verhagen. ''Maar dat een Nederlandse parlementariër de toegang tot een ander EU-land wordt geweigerd, is zeer betreurenswaardig.''

Protesten

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zal de zaak volgens Verhagen verder bespreken met zijn Britse ambtgenoot. Wilders zou zijn film eind januari vertonen in het Britse parlement, maar dat ging niet door na felle protesten uit de moslimgemeenschap.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige maand dat het Openbaar Ministerie Wilders moet vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie van de islam en moslims. Daarbij gaat het om uitspraken van het Tweede Kamerlid in onder meer de Volkskrant en de film Fitna, die eind maart vorig jaar uitkwam.

Zorgen

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vindt het ''niet goed'' dat Groot-Brittannië weigert PVV-leider Geert Wilders toe te laten. ''Ik heb me voorgenomen mijn collega in Groot-Brittannië te laten weten dat ik me hier zorgen over maak.''

Dat zei Verbeet dinsdag in reactie op het besluit van de Britse regering om Wilders niet toe te laten. ''Ik vind dat niet goed. Ik vind het belangrijk dat leden van het Nederlands parlement hun standpunt kunnen toelichten, zeker binnen de Europese Unie.''

Toen resultaat uitbleef, heeft Verhagen dinsdag eerst de Britse ambassadeur op het ministerie uitgenodigd en daarna gebeld met zijn Britse collega. Hirsch Ballin zal nu in overleg treden met zijn Britse ambtgenoot. Overigens kan Geert Wilders volgens de Britten nog in beroep gaan tegen dit besluit.