BARCELONA - Aan de aanhoudende hitte en droogte is dit weekeinde in het noorden en oosten van Spanje een overtuigend einde gekomen: slagregens en een kleine tornado zorgden voor wateroverlast, ontwortelde bomen, neergehaalde elektriciteitsmasten en storingen in het treinverkeer.

In Barcelona, waar de afgelopen week bijna een hitterecord werd gevestigd, werd de lucht zondagmorgen om 11 uur plotseling zwart, waarna de regen in een half uur tijd de straten blank zette. Ook in de rest van Catalonië en in de aangrenzende regio Valencia was het noodweer. In de plaats Alcaniz vielen zaterdagavond hagelstenen zo groot als appels.

In een groot deel van Spanje was het zondag 10 graden minder warm dan de afgelopen weken, maar volgens meteorologen keert de hitte komende week mogelijk terug.

Noodweer Frankrijk

Na de hittegolf van de afgelopen weken is het weer ook in Zuidoost-Frankrijk zondagmiddag compleet omgeslagen. Zwaar onweer dat gepaard ging met hevige regenbuien en harde rukwinden veroorzaakte veel overlast in de departementen Hérault en Gard. Omgewaaide bomen blokkeerden wegen en spoorlijnen. De brandweer maakte tot dusver slechts melding van lichtgewonden.