ALMERE - Een poging van de Almeerse Stichting Multiversum om de langste graffitimuur ter wereld te spuiten, is zondag geslaagd. Een notaris heeft de recordlengte van 275 meter vastgelegd. In totaal hebben vijftig spuiters langs het Atlantisstrand in Almere anderhalve dag gewerkt aan de meterslange kunstuiting, die ook vanaf de snelweg A6 is te zien.

De poging wordt opgenomen in het Guinness Book Of Records. Het oude record, een graffitimuur van bijna 230 meter, dateerde van twee jaar geleden en was gevestigd in het Amerikaanse Seattle. De nieuwe recordhouder wilde aanvankelijk een muur neerzetten van 300 meter. Bij de montage sneuvelden echter enkele houten schotten.

De poging was “een hele klus”, zei voorzitter Steve Biervliet van de stichting, die kunst en muziek onder jongeren wil stimuleren. De ervaren spuiters, uit binnen- en buitenland, hebben non-stop aan de muur gewerkt. Ook de achterkant van de muur is bespoten. In totaal hebben de graffiti-artiesten ruim 1100 spuitbussen van allerlei kleuren leeggespoten. De letters en afbeeldingen hebben betrekking op het zelfgekozen thema oorlog en vrede.

De geslaagde recordpoging is een onderdeel van een Europese tour van een groep bekende artiesten uit de graffitiscene. De recordmuur is maandag nog de gehele dag te zien. Dinsdag wordt de kleurrijke muur weer afgebroken. Bespoten delen gaan onder meer naar kunststichtingen en sponsors van het project.