RIJSWIJK - Een aantal brandweerkorpsen heeft problemen met hun digitale portofoons omdat de boodschappen tussen de brandweerlieden niet aankomen. Sommige korpsen hebben daarom hun digitale portofoons weer ingeruild voor analoge.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Brandweer en Rampenbestrijding (NVBR) bevestigde dinsdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad.

De NVBR heeft een brief gestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken waarin wordt gevraagd om een grondig onderzoek naar de problemen en om te komen met oplossingen.

C2000

De problemen doen zich vooral voor in de communicatie binnen gebouwen. Daarom maken brandweerlieden daar gebruik van analoge portofoons. De NVBR pleit er opnieuw voor dat het ook binnenshuis mogelijk moet zijn met C2000 te communiceren en inventariseert daarom in alle veiligheidsregio's de problemen.

Het digitale communicatienetwerk C2000 werd in 2005 in gebruik genomen. Met dat systeem kunnen brandweer, politie en ambulancediensten onderling met elkaar communiceren.