MARSSUM - Nu de aanschaf van de JSF als vervanger van de F-16 naderbij lijkt te komen, beginnen bewoners van gemeenten rond vliegbasis Leeuwarden zich te roeren. De JSF zou vier keer zoveel lawaai maken als de F-16.

Dat bleek afgelopen najaar uit een rapport dat in de Verenigde Staten is opgesteld en via internet zijn weg naar Friesland wist te vinden

Vooral in dorpen die aan de rand van de start- en landingsbanen liggen, zoals Marssum, en in wijken van Leeuwarden maken inwoners zich zorgen. Maandag legden de specialisten van de Tweede Kamer hun oor daar letterlijk te luister door onder andere een geluidsfragment van de herrie te ondergaan.

Luchtmachtbasis

Burgemeester Fred Crone van Leeuwarden gaat binnenkort op bezoek bij zijn collega in het Brabantse Volkel, waar hetzelfde probleem rondom de luchtmachtbasis gaat spelen, zo kondigde hij aan.

Toen in de jaren tachtig de F-16 zich aandiende als de opvolger van de Starfighter, gingen de Friezen op de barricaden. De huizen die last zouden kunnen krijgen van het straaljagerlawaai werden voor tientallen miljoen euro's geïsoleerd. Die huizen zijn nu zo geluiddicht dat je het niet eens hoort als er een bus voorbij rijdt.

Geluidsgrenzen

Het geluid dat de JSF voortbrengt is volgens staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) die de bewoners eerder bezocht, niet meegenomen in de overwegingen welke straaljager de F-16 moest opvolgen.

Omdat de JSF meer lawaai zou maken, dreigt volgens de bewoners sloop van hun woningen. Want boven bepaalde geluidsgrenzen mogen er geen mensen in het gebied wonen.

Uitgangspunt

De Vries gaat er niet van uit dat er woningen moeten worden gesloopt voor het gevechtsvliegtuig. Uitgangspunt blijft dat Defensie binnen de wettelijke geluidsnormen blijft.

Dat staat in antwoorden op vragen die hij maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Onderzoek

Er loopt nog een onderzoek van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Dat krijgt ook beschikking over Amerikaans en Noors onderzoek naar het geluid van de JSF.

Die zou meer lawaai maken dan de F-16. De Kamer vroeg ook of dat lawaai niet in strijd is met de Natuurbeschermingswet.

Commandant van de vliegbasis Anton den Drijver erkent dat de JSF meer geluid zal maken. ''We zullen dan voor 15 procent van de testvluchten moeten uitwijken naar het buitenland.''

Werk

Sommigen reppen zelfs al van het helemaal verdwijnen van de vliegbasis bij Leeuwarden. Maar dat willen de bewoners ook weer niet. Want van de 1200 mensen die daar werken, wonen er ongeveer duizend in de regio.