TERSCHELLING - De illegaal op Terschelling uitgezette edelherten mogen worden gedood. Minister Gerda Verburg van Landbouw heeft daar maandag toestemming voor gegeven.

Volgens de minister is de kans op een succesvolle afronding van de verdovingsactie te klein en is er geen andere oplossing dan afschieten.

De afgelopen twee weken heeft een team van deskundigen op het eiland geprobeerd de herten te vangen met behulp van verdovingspijlen. Eén hert werd daarmee gevangen.

Duidelijkheid

Burgemeester Jurrit Visser van Terschelling is opgelucht dat er nu duidelijkheid is. ''Je kunt er niet eindeloos mee doorgaan, dat kost veel te veel tijd en moeite.'' Voor heftige protesten is hij niet bang. ''Ik heb zeer veel begrip voor de emotionele kant van de zaak.''

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zijn er op dit moment vijf jagers aan het werk. ''Meer zullen in de loop van de week volgen, want we willen de klus snel geklaard hebben.'' Er lopen nog negen herten op het eiland die moeten worden afgeschoten. De kadavers zullen naar het vasteland worden gebracht en bij de poelier terecht komen.

Operatie

De tien herten op Terschelling werden in november voor het eerst gezien. Bij wijze van grap had een aantal eilanders ze van het vaste land geïmporteerd. Volgens de woordvoerder van het ministerie zullen de kosten van de operatie op de grappenmakers worden verhaald.

Ontoelaatbaar

De Partij voor de Dieren vindt de gang van zaken ''volstrekt ontoelaatbaar''. De fractie eist opheldering van minister Verburg over het afschieten van de edelherten, die volgens fractievoorzitter Marianne Thieme mogelijk drachtig zijn.

Ze vindt het vreemd dat Verburg vorige week niets heeft gezegd over het afschieten van de dieren toen ze de Kamer informeerde over de verdovingsactie.

''Het is onbestaanbaar dat nu zo makkelijk wordt gegrepen naar het geweer. Dat enkele hindes mogelijk drachtig zouden zijn, maakt deze situatie alleen maar schrijnender'', zei Thieme. Het partijbureau van haar partij is een e-mailactie begonnen om te protesteren tegen het besluit om de edelherten af te schieten.