HILVERSUM - De Kolenkitbuurt in Amsterdam kan gezien worden als de slechtste buurt van het land. Dat blijkt uit een lijst van de twintig buurten met de meeste problemen die RTL-Nieuws in handen heeft.

Het kabinet ziet de aanpak van veertig probleemwijken als een van de grootste prioriteiten en trekt hiervoor honderden miljoenen euro's uit.

RTL-Nieuws begon eerder een rechtszaak om een vertrouwelijke brief uit 2007 over de rangorde van de probleemwijken te openbaren.

Vogelaar

De nieuwsrubriek kreeg gelijk, maar de Raad van State oordeelde dat het kabinet de brief niet hoeft vrij te geven. Oud-minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie) wilde geheimhouding van de lijst omdat er een volgorde uit af te leiden is.

Zij vond dat onwenselijk omdat de aandacht dan alleen maar naar de ''slechtste wijken'' zou uitgaan en de bewoners daarvan gestigmatiseerd zouden worden.

Rotterdam

Zaterdag publiceerde RTL-Nieuws een deel van de lijst. Het gaat om postcodegebieden in de probleemwijken. Uit de lijst blijkt dat er bij de eerste twintig acht wijken in Rotterdam zitten.

Op nummer twee, drie en vier staan de Rotterdamse buurten Pendrecht, Oude Noorden en Bloemhof. De Utrechtse wijk Ondiep staat op vijf.

De hoofdredactie van RTL-Nieuws stelt dat tot openbaarmaking is overgegaan om iedereen zelf te kunnen laten beoordelen of het belastinggeld in de wijken op de juiste manier besteed wordt.