ACCRA - De West-Afrikaanse onderhandelaars bij de gesprekken tussen de Liberiaanse regering en rebellengroeperingen dreigen het vredesoverleg tot september op te schorten. De LURD-rebellen moeten voor 14.00 uur (Nederlandse tijd) hun eis voor belangrijke posten in een nieuwe regering laten vallen, zo meldde een bron dicht bij de onderhandelingen.

De huidige regeringsleider, Moses Blah, verliet de vredesbesprekingen zaterdag uit woede over de eisen van de LURD-rebeleln.

LURD-rebellen binden iets in

De belangrijkste Liberiaanse rebellengroep LURD-beweging (Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie) heeft zondag bij de onderhandelingen iets ingebonden. De LURD-beweging maakt niet langer aanspraak op de post van vice-president in de nieuwe regering, aldus een woordvoerder van de opstandelingen.

De onderhandelaars maakten de concessie onder druk van West-Afrikaanse bemiddelaars. LURD ligt nog wel in de clinch met West-Afrikaanse bemiddelaars over de post van parlementsvoorzitter. De rebellen maken aanspraak op die positie, maar de internationale gemeenschap wil niet dat leden van de gewapende partijen hoge posities bekleden in de nieuwe overheid.

Hulpverleners krijgen vrije toegang

Humanitaire organisaties krijgen vanaf woensdag vrije toegang tot heel Liberia. Daarvoor hebben de Liberiaanse regering en de twee rebellenorganisaties zondag in de Ghanese hoofdstad Accra een akkoord getekend. De partijen zullen er ook voor zorgen dat de organisaties in de door hen gecontroleerde gebieden veilig kunnen werken.

Volgens de speciale VN-gezant voor Liberia, Jacques Klein, is de overeenkomst een “test voor de oprechtheid” van de verschillende partijen in het conflict. Volgens de Amerikaanse diplomaat treedt de maatregel dinsdagavond om 24.00 uur in werking, zodat regering en rebellen tijd hebben om hun manschappen op de hoogte te stellen.