TEXEL - Fotograaf Wouter Jansen uit Amsterdam verheft van vrijdag tot en met zondag zijn demente moeder tot kunst. Hij zet haar, zijn broer en twee zussen neer in een strandhuisje op Texel en maakt tegelijkertijd foto's van het familietafereel.

Het 'kunstwerk' van Jansen maakt deel uit van het project Cabanes, dat door de groep Waantij wordt georganiseerd. Bij Paal 12 op het Texelse strand transformeren zeventien kunstenaars ieder een strandhuisje tot kunstwerk. Zo ontstaat een kunstroute van een kilometer.

Elk huisje wordt volledig onder handen genomen door een kunstenaar. Ze kunnen de binnen- en buitenkant volledig veranderen. De kunstingrepen hebben een verband met de locatie aan zee. De kunstenaars van Cabanes komen uit heel Nederland en zijn van zeer diverse pluimage.

Jansen is fotograaf van beroep. Toen hij werd gevraagd om voor Cabanes iets met een strandhuisje te doen, zag hij meteen het beeld van zijn moeder aan zee. "Ze zit al jaren binnen en de plek waar ze vroeger het liefste kwam, was aan zee. We zijn daar vroeger eindeloos vaak met haar geweest."

Discussie

Het is de bedoeling dat hij een serie foto's maakt. "Onze moeder heeft effect op ons allemaal, zij is de samenhang in het gezin." Het plan van Jansen heeft wel tot discussie geleid in de familie. "We weten niet hoe ze reageert. We gaan er in ieder geval heen en zien dan wel. Het is een soort zoektocht." Jansen heeft toestemming gekregen van het verzorgingshuis waar zijn moeder verblijft.

Ieder strandhuisje heeft een andere invulling gekregen. Zo heeft Caroline Serton een doorzichtig huisje gecreëerd. Als mensen hierin staan is het net alsof ze zich in een schelp bevinden. Een andere kunstenaar, Klaas Koetje, heeft in een huisje tien marifoons geïnstalleerd, waarmee hij het scheepsverkeer rondom het eiland controleert.