JAKARTA - De Indonesische politie heeft tot nu toe tien personen aangehouden in verband met de aanslag op het JW Marriott Hotel in Jakarta, waarbij op 5 augustus twaalf doden vielen. Dat heeft het hoofd van de politie, generaal Bachtiar, zondag bekendgemaakt.

Bachtiar gaf geen details vrij over de verdachten maar zei wel dat de politie op zoek is naar meer personen die betrokken zouden zijn geweest bij de planning van de zelfmoordaanslag. De dader is geïdentificeerd als de 28-jarige Asmar Latin Sani. Zijn hoofd werd teruggevonden op de vijfde verdieping van het hotel.

De veiligheidsdiensten zijn zondag in verhoogde staat van paraatheid gebracht wegens de viering van de onafhankelijk. Op 17 augustus 1945 werd door Sukarno, de vader van de huidige president Megawati Sukarnoputri, de Republiek Indonesië uitgeroepen.

Gewapende militairen in camouflagepakken hielden de wacht bij hotels en regeringsgebouwen. Vooral het presidentieel paleis, waar Megawati tijdens een receptie tientallen ministers en buitenlandse diplomaten ontving, werd zwaar bewaakt. In totaal zijn in het hele land 230.000 politiemannen opgeroepen om naast militairen en geheim agenten toe te zien op de veiligheid.

De Australische premier Howard zei zondag dat de dreiging van nieuwe terroristische aanslagen na de arrestatie van de militante moslim Hambali eerder deze week in Thailand, nog steeds niet voorbij is. Hambali wordt gezien als het meesterbrein achter de aanslagen op Bali waar vorig jaar meer dan tweehonderd doden vielen.