REYKJAVIK - Drie schepen met IJslandse walvisjagers zijn zondag in alle vroegte uitgevaren voor de eerste walvisvangst sinds . Zaterdag werd het vertrek uitgesteld vanwege een stormachtige wind.

De walvisvaarders gaan op jacht naar dwergvinvissen, volgens de IJslandse autoriteiten voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens het ministerie van Visserij in Reykjavik zwemmen er 43.000 van deze baardwalvissen rond in IJslandse wateren. Zij zouden de visstand bedreigen rondom het Noord-Europese eiland, waar een groot deel van de bevolking leeft van de visserij.

Milieubewegingen hebben scherpe kritiek op de IJslandse plannen om de komende twee maanden 38 dwergvinvissen te harpoeneren. Zij beschuldigen IJsland ervan de walvisvangst voor commerciële doeleinden te willen hervatten. Met name in Japan is veel vraag naar walvisvlees.

IJsland stopte in 1989 onder zware internationale druk met het vangen van walvissen, hoewel het in 1986 had geweigerd een internationaal moratorium op de walvisvangst te tekenen. In 1992 stapte het land uit de Internationale Commissie voor de Walvisvaart, om in 2002 weer tot deze organisatie toe te treden.

Driekwart van de IJslandse bevolking staat achter de hervatting van de walvisvangst. Ook Noorwegen en Japan willen af van het internationale verbod op de commerciële walvisvangst.