DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP stemt in met het voorstel om een onafhankelijke commissie onderzoek te laten doen naar besluitvorming over de inval in Irak in 2003.

Dat bleek woensdag tijdens het Irakdebat.

Als de uitkomst van dat onderzoek onder leiding van jurist Willibrord Davids nog vragen openlaat, kan er toch nog een parlementaire enquête worden ingesteld.

Geen veto

De PvdA sluit dit niet uit en de premier heeft daar geen veto over uitgesproken, zo bleek tijdens het debat. Er was niet genoeg steun voor het voorstel om nu al voorbereidingen te treffen voor een parlementaire enquête.

Alle nog openstaande vragen over de kwestie worden door de commissie beantwoord. Die zal in november naar verwachting klaar zijn.

Alle oppositiepartijen wilden die antwoorden eerder krijgen. Maar het blok van coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hield dit voorstel tegen.

Eerste Kamer

De Eerste Kamer beslist volgende week of ze nog een gesprek met de premier wil hebben over de commissie.

De verwachting is echter dat ook zij in meerderheid met het onderzoek zal instemmen. Daarna kan Davids een commissie vormen en daarmee aan de slag.

Besluitvorming

De commissie krijgt de opdracht over de periode van zomer 2002 en zomer 2003 de voorbereiding en de besluitvorming over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak te onderzoeken.

De commissie moet ook kijken naar de volksrechtelijke aspecten en de inlichtingen- en informatievoorziening. Ook de geruchten dat Nederland toch militair betrokken was bij de inval moet onderzocht worden.

Alle bestaande en nieuwe vragen moeten door de commissie meegenomen worden. De commissie-Davids is verder volledig vrij in haar werkwijze. Ze kan zelfs openbare vergaderingen beleggen, als zij dit nodig vindt.