VATICAANSTAD - De omstreden Britse bisschop Richard Williamson moet zijn uitspraken over de Holocaust ondubbelzinnig intrekken.

Hij moet dat voorts publiekelijk doen, als hij ooit nog een functie wil uitoefenen binnen de Rooms Katholieke Kerk. Dat maakte het Vaticaan woensdag bekend.

Opvattingen

Volgens de verklaring was paus Benedictus XVI niet op de hoogte van Williamsons opvattingen toen hij twee weken geleden besloot de excommunicatie van de Brit en drie andere bisschoppen van de ultraconservatieve broederschap Pius X op te heffen.

De paus zei eerder woensdag tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie niets over de commotie die is ontstaan rond Williamson.

Williamson ontkent dat er in de concentratiekampen van de nazi's gaskamers waren.

Ook beweert hij dat er niet zes miljoen maar 200.000 tot 300.000 Joden in die kampen zijn omgekomen. Williamson, die in Argentinië woont, zei onlangs nog bij zijn opvattingen te blijven.

Spreekverbod

Toen de commotie over de uitlatingen van Williamson ontstond, legde de leider van Pius X hem een spreekverbod op.

Williamson, die nu in Argentinië woont, had kort daarvoor gezegd bij zijn opvattingen te blijven.
Overigens betekende het besluit van de paus geen rehabilitatie.

De vier bisschopen, die in 1988 tegen de wil van paus Johannes Paulus II door aartsbisschop Marcel Lefebvre werden gewijd en daarom uit de kerk waren gezet, werden weer lid van de kerk.

Zij mogen de functie van bisschop echter niet uitoefenen. Dat kan pas, als zij de resultaten van het Tweede Vaticaans Concilie(1962-1965) aanvaarden.

Antisemitisme

Dat wees onder meer alle vormen van antisemitisme af en erkende het recht op godsdienstvrijheid.

De vier bisschoppen hebben tot nu toe gezegd daartoe niet bereid te zijn. Zij willen juist van de besluiten van het concilie af.

Justitie


De justitie in Regensburg heeft een onderzoek ingesteld naar uitlatingen die Williamson heeft gedaan tijdens een bezoek aan een priesteropleiding in de buurt van de Zuid-Duitse stad. In Duitsland is loochening van de moord op de joden in de oorlog strafbaar.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep de Duitse paus dinsdag op duidelijk afstand te nemen van Williamsons uitlatingen over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

De woordvoerder van het Vaticaan zei kort daarna in een reactie op die oproep dat de paus in zijn afwijzing van wat de Joden in de oorlog is aangedaan altijd heel duidelijk is geweest.

'Stellingname ontoereikend en pietluttig'

De eis van het Vaticaan dat de Britse bisschop Richard Williamsom zijn uitspraken over de Holocaust openlijk en ondubbelzinnig moet intrekken, is ''volkomen ontoereikend'' en ''pietluttig.'' ''Deze stellingname is wel het allerallerminste wat het Vaticaan kon doen.''

Dat zegt Jean-Pierre Wils, hoogleraar cultuurtheologie van de moraal aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Wils stapte enkele dagen geleden uit de RK-kerk.

De Nijmeegse hoogleraar is ontzet dat paus Benedictus tijdens diens wekelijkse audiëntie op woensdagmorgen ''geen lettergreep'' heeft gewijd aan de kwestie.