AMSTERDAM - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil een bindend correctief referendum invoeren.

Dat melden Haagse bronnen aan de NOS.

Bij zo'n referendum kunnen burgers een besluit van de overheid tegenhouden of terugdraaien. De overheid moet zich aan de uitslag van de volksraadpleging houden.

Ter Horst zal haar voorstel vrijdag voorleggen aan de ministerraad. Betrouwbare bronnen hebben dinsdag een bericht daarover van het NOS Journaal bevestigd.

Wetsvoorstel

GroenLinks, D66 en regeringspartij PvdA hebben gezamenlijk een wetsvoorstel gemaakt om een bindend correctief referendum mogelijk te maken. Ter Horst (PvdA) kan zich daarin vinden.

De initiatiefnemers, die hun plannen binnenkort in de Tweede Kamer moeten verdedigen, reageerden opgetogen.

CDA

Het CDA is ''niet enthousiast'' over het plan Ter Horst. De regeringspartij vreest dat daarmee een stabiel democratisch systeem te grabbel wordt gegooid.

''Met een referendum maak je meer kapot dan je lief is'', reageerde CDA-Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek dinsdagavond. Hij maakt zich op voor een ''stevig principieel debat'' over deze kwestie.

De christendemocraten hebben zich in het verleden nooit een voorstander getoond van referenda. Het CDA vertrouwt op de bestaande representatieve democratie, waarin de bevolking haar volksvertegenwoordigers kiest.

De invoering van een referendum kan de positie van die volksvertegenwoordigers ondermijnen, aldus Schinkelshoek.

VVD

De VVD ziet niets in het wetsvoorstel. Volgens Tweede Kamerlid Laetitia Griffith van de oppositiepartij kleven er veel nadelen aan zo'n volksraadpleging. ''Wij geloven in een representatieve democratie'', zei ze dinsdag.

Griffith wees erop dat het veel tijd kost om een wet te maken. Een bindend correctief referendum vertraagt volgens haar de wetgeving en besluitvorming.

Bovendien is het niet de bedoeling dat burgers bij elke wet het werk van de gekozen volksvertegenwoordigers overdoen.

SP

Het is een goede zaak dat burgers de mogelijkheid krijgen om wetten te blokkeren of terug te draaien. ''Als blijkt dat de volksvertegenwoordigers hun werk niet goed doen, dan moet het volk dat tussentijds kunnen corrigeren.''

Dat zei SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak dinsdagavond. De SP is voorstander van referenda die door de bevolking worden geïnitieerd.

Volksraadplegingen waar politici het voortouw bij nemen, kunnen niet rekenen op een warm onthaal van de socialisten.

Wiegel

Tot nu toe zijn pogingen om zo'n volksstemming in te voeren, gestrand. In mei 1999 kreeg een voorstel om daartoe de grondwet te veranderen niet de benodigde twee-derdemeerderheid in de Eerste Kamer.

De toenmalige senator Hans Wiegel stemde, ondanks een oproep van premier Wim Kok, als enige VVD'er tegen en dat gaf de doorslag. De Nacht van Wiegel leidde tot een crisis in het tweede paarse kabinet.

Met een minder vergaande tijdelijke referendumwet werd de coalitie gelijmd. Daarbij ging het niet om een bindend maar raadgevend correctief referendum. De tijdelijke wet hield op 1 januari 2005 op.

Jaren

Als het kabinet akkoord gaat met het wetsvoorstel kan het nog jaren duren voor het ook daadwerkelijk wordt ingevoerd.

De grondwet zou er voor moeten worden aangepast, en dat kan alleen als de Tweede Kamer zich er in twee verschillende samenstellingen (één keer voor en één keer na de verkiezingen) over uit heeft gesproken.