AMSTERDAM - Ongeveer duizend mensen demonstreren zaterdag tegen ,,zinloos politiegeweld en discriminatie'' op het Mercatorplein in het westen van Amsterdam. De demonstratie van het gelijknamige comité is een protest tegen de dood van Dris Arbib tien dagen geleden op het plein. De 33-jarige Marokkaan werd in een eethuis door een agent doodgeschoten toen hij met een mes op hem afkwam.

Er heerst door hevige discussies een gespannen sfeer op het plein. Vanaf het podium klonk een oproep om rustig te blijven. Een aantal winkliers heeft uit voorzorg planken voor de ramen getimmerd of de rolluiken laten zaken. Enkele demonstranten hebben protestborden bij zich waarop staat: 'Stop zinloos politiegeweld'. Er vloog ook een reclamevliegtuigje over met de tekst 'De politie had gelijk'.

Na enkele toespraken op het Mercatorplein volgt een protestmars door de buurt die uiteindelijk weer eindigt op het plein. De organisatoren hebben tal van voorzorgsmaatregelen genomen om de betoging rustig te laten verlopen.

Ordedienst

Er is een eigen ordedienst van tachtig man, afkomstig uit de Marokkaanse gemeenschap, op de been om het geheel in de gaten te houden. De politie heeft een 'vredesdetachement' ingezet, zoals ze het zelf noemt.

Vantevoren is de winkeliers op het plein geadviseerd reclameborden en prullenbakken binnen te houden. Losliggende tegels zijn weggehaald.

Het 'Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie' werd kort na het schietincident opgericht door enkele Marokkaanse organisaties uit onvrede over de houding van politie naar migranten toe.

'Dagelijkse discriminatie'

Volgens het comité is de dood van Arbib niet los te zien van ,,de dagelijkse discriminatie en sociale uitsluiting van Marokkanen en migranten in het algemeen''. Ook de Nederlandse tak van de Arabisch-Europese Liga (AEL) heeft zich aangesloten bij het gezelschap.

Met de betoging wil zij afdwingen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het incident en dat de ,,dader zijn gerechtvaardigde straf krijgt''. Het comité ergerde zich aan uitspraken van de korpsleiding van de Amsterdamse politie dat de bewuste agent gewoon zijn werk deed. Ze plaatst bij voorbaat vraagtekens bij het onderzoek van de Rijksrecherche naar het incident, omdat die niet onafhankelijk zou zijn.