UTRECHT - Veel jongeren hebben moeite na hun middelbare schooltijd de juiste studie te kiezen. Ruim 35 procent van de vwo-leerlingen heeft binnen een jaar al weer spijt van de gekozen universitaire opleiding.

Dat blijkt uit een maandag verschenen analyse van Studiekeuze123, een vergelijkingssite met opleidingen in het hoger onderwijs.

De analyse is gestoeld op het rapport Kennis in Kaart 2008 van het ministerie van Onderwijs.

Vervolgstudie

Van degenen die naar de universiteit gaan, wijkt dik 25 procent na een jaar uit naar een andere vervolgstudie. Ruim 10 procent stopt er helemaal mee. ''Een zorgwekkend cijfer'', aldus Studiekeuze123.

Het percentage uitvallers en switchers was in het jaar 2005-2006 34,3 procent en het jaar erop 35,4 procent.

Ook bij hogescholen is een toenemende uitval. Van alle instromers uit het voortgezet onderwijs haakte in 2003-2004 14,9 procent in het eerste jaar af. In 2006-2007 was dat gestegen tot 17,3 procent.

Ondoordachte keuze

Volgens de makers van de analyse moeten jongeren vaak een studiekeuze maken als ze daar mentaal nog niet aan toe zijn. ''Ze stellen dat moment van kiezen daarom uit, met een ondoordachte keuze en een grote kans op uitval als gevolg''.

Studieuitval is behalve vervelend voor de student ook een flinke kostenpost. ''Jaarlijks gaat er via die weg zo'n 5,7 miljoen euro verloren.''

Probleem

Een woordvoerster van het ministerie zegt dat de universiteiten en hbo-scholen vanaf dit studiejaar intakegesprekken voeren met kandidaat-studenten, in de hoop zo wat aan het probleem te kunnen doen.

Goede plek

De universiteiten zeggen dat ze er zo veel mogelijk aan doen om studenten zo snel mogelijk op de goede plek te krijgen. Sinds twee jaar is dat een van de beleidsspeerpunten, aldus een woordvoerster van de universiteitenorganisatie VSNU. Over de resultaten van dat beleid kon ze nog niks zeggen.

De VSNU beschouwt studenten die in het eerste jaar van studie veranderen aan de universiteit of in het hbo verdergaan, overigens niet als uitvallers.