UTRECHT - Het ministerie van Justitie heeft geen toestemming gegeven voor een nieuwe behandelmethode van psychopaten. De Utrechtse hoogleraar psychiatrie Koerselman wil het gedrag van die groep tbs'ers met magnetische golven veranderen, maar justitie is er niet van overtuigd dat het zal werken.

De gebruikelijke tbs-behandelingen slaan vaak niet aan bij psychopaten, waardoor ze levenslang op speciale afdelingen terechtkomen. Volgens Koerselman kan zijn methode een opstap zijn naar terugkeer in de maatschappij.

Hij verwacht het gedrag van psychopaten met zogenoemde transcraniële magnetische stimulatie (tms) te kunnen beïnvloeden. Dat zou er toe kunnen leiden dat de patiënt leert zichzelf te kunnen corrigeren. ,,Het is niet risicovol of gevaarlijk'', aldus Koerselman, die verbonden is aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

De behandeling wordt al toegepast bij depressieve patiënten. Het ministerie van Justitie legde de behandeling voor aan collega's van Koerselman, die concludeerden dat niet vaststaat dat ook psychopaten er wat aan hebben.

Dat zou heel moeilijk te concluderen zijn, omdat de patiënten meesters zijn in het manipuleren. Het ministerie laat nog een extra onderzoek uitvoeren. Alleen als het ministerie goedkeuring verleent, mogen de tbs-klinieken overgaan tot toepassing van de behandelmethode.