UTRECHT - Huisartsen beginnen dit voorjaar met een aantal proefprojecten voor preventieve consulten.

Bedoeling is om bij mensen met een verhoogd risico te onderzoeken of ze suikerziekte hebben, nierproblemen of bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

De overheid probeert nieuw beleid op te zetten dat moet voorkomen dat mensen ziek worden.

Risicogroepen

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) kan het belangrijk zijn om risicogroepen extra te volgen. De artsen verwachten dat op die manier schade aan de gezondheid kan worden beperkt.

De huisartsenvereniging is er geen voorstander van om, zoals in andere landen gebeurt, gezonde mensen in het algemeen regelmatig te controleren op beginnende ernstige ziekten. ''Alleen als het nodig is'', zegt een woordvoerder zaterdag.

Cholesterol

Veel huisartsen roepen hun patiënten die bijvoorbeeld veel te dik zijn of een verhoogd cholesterolgehalte hebben, nu al op voor extra onderzoek.

De huisartsen werken bij de ontwikkeling samen met de Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Nierstichting Nederland.

Commerciële bedrijven

Bedrijven die op commerciële basis mensen preventieve gezondheidschecks aanbieden, zien de proeven van de huisartsen met lede ogen aan.

Volgens de wet mogen zij de commerciële tests in Nederland niet uitvoeren. Vaak wijken ze uit naar Duitsland of België om Nederlandse patiënten te onderzoeken.