ANTWERPEN - Nederlanders moeten van de Vlamingen leren fier te zijn op hun taal. Ze zijn dat de afgelopen jaren veel te weinig geweest.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) zei dat zaterdag in Antwerpen tijdens een debat met minister-president Kris Peeters van de Vlaamse regioregering over de relatie tussen Nederland en Vlaanderen.

Volgens Timmermans zouden Nederlanders en Vlamingen meer moeten samenwerken bij het promoten van de Nederlandse taal in het buitenland.

Suriname

Hij denkt dan aan projecten in landen als Suriname en Zuid-Afrika, waar al Nederlands of een verwante taal wordt gesproken, maar ook aan andere landen.

Peeters zei ''heel blij'' te zijn met de oproep van Timmermans. Hij wees er op dat het Nederlands, met 22 miljoen sprekers, de zevende taal is in de EU.

Innovatie

Ook op andere terreinen, bijvoorbeeld bij innovatie, moeten Nederland en Vlaanderen meer samen doen, vinden Timmermans en Peeters. Volgens Timmermans bestaat daaraan grote behoefte bij het bedrijfsleven. ''We moeten de grenzen wegpoetsen.''

Daarbij moeten echter de verschillen tussen Nederlanders en Vlamingen worden gerespecteerd. ''Het is niet de bedoeling van alle Vlamingen Nederlanders te maken of omgekeerd'', aldus Peeters.