DJIBOUTI - De gematigde islamistische oppositieleider Sheikh Sharif Ahmed is zaterdag door het parlement verkozen tot nieuwe Somalische president. Hij kreeg 213 stemmen, een kleine meerderheid.

In de eerste stemronde van het parlement kreeg Ahmed 215 van de 425 stemmen. Andere deelnemers, waaronder de zoon van oud-dictator Mohamed Siad Barre, kregen aanzienlijk minder parlementariërs achter zich. De Somalische premier Nur Hassan Hussein trok zich terug uit de race en maakte daarmee de weg vrij voor Ahmed.

Het parlement vergaderde in Djibouti, omdat de situatie in Somalië niet stabiel genoeg is.

Ahmed

Ahmed leidde voorheen de conservatieve Raad van Islamitische Rechtbanken in Somalië (SICS), die tot 2006 over het merendeel van Mogadishu en het zuiden van Somalië heerste.

De SICS werd verjaagd door Ethiopische troepen die de Somalische interim-regering ondersteunden. Deze troepen verlieten afgelopen week het land in de Hoorn van Afrika, waarna islamistische militanten in het machtsvacuüm sprongen.

Ahmed, die tussen de veertig en vijftig jaar oud is, is momenteel de leider van de Alliantie voor de Herbevrijding van Somalië (ARS), die voor vrede strijdt. Door het geweld in het Afrikaanse land kwamen de afgelopen jaren duizenden mensen om het leven.

Ahmed is volgens waarnemers een acceptabele gesprekspartner voor het westen. In zijn thuisland zijn de radicale islamisten echter minder over hem te spreken.

Top

De nieuwe president moet dit weekeinde naar een Afrikaanse top in Ethiopië, waar besproken zal worden hoe Somalië weer een stabiel land kan worden. Hij wordt vermoedelijk zaterdag beëdigd.

Somalië gaat al achttien jaar gebukt onder stammenstrijd, bendes, ontvoeringen, hongersnood en piraterij. Het land heeft sinds de val van dictator Siad Barre in 1991 geen centrale regering met enig gezag gehad.