NEW YORK - Libië heeft officieel erkend verantwoordelijk te zijn voor de aanslag in 1988 op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Dat staat in een brief die Tripoli vrijdagavond overhandigde aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zo meldde de Britse VN-ambassadeur Emyr Jones Parry.

De schriftelijke erkenning maakt deel uit van een akkoord dat Libië woensdag bereikte met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De VN-ambassadeurs van beide landen waren aanwezig bij de overhandiging van de brief.

Sancties

De aanslag boven Lockerbie kostte de 259 inzittenden van het Pan Am-toestel en elf inwoners van het Schotse plaatsje het leven. Naar aanleiding van de aanslag stelden de VN sancties in tegen Libië. Het woensdag bereikte akkoord leidt waarschijnlijk tot het opheffen van die sancties.

Volgens de overeenkomst betaalt Libië een schadevergoeding van ,7 miljard dollar aan de nabestaanden van de slachtoffers. Libië heeft lange tijd geweigerd om de schuld op zich te nemen, uit angst voor een grote golf van schadeclaims en rechtszaken.

Rechtzaak

Onder druk van de VN-sancties leverde Tripoli enkele jaren geleden twee verdachten uit die de bomaanslag zouden hebben uitgevoerd. Zij werden volgens Schots recht berecht in Kamp Zeist in Nederland. Abdel Basset al-Megrahi werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De tweede verdachte ging vrijuit.