ISTANBUL - De Turkse premier Tayyip Recep Erdogan is vrijdagmorgen vroeg door duizenden mensen toegejuicht op het vliegveld van Istanbul.

De Turken prezen hun regeringsleider voor zijn rol in het verhitte debat over Gaza met de Israëlische president Shimon Peres.

De mensen op het vliegveld zwaaiden met Palestijnse en Turkse vlaggen. Ook scandeerden ze de naam van Erdogan.

Kritiek

Erdogan leverde donderdag op het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos felle kritiek op de militaire acties van Israël in de Gazastrook. Erdogan stelde dat in Gaza veel doden zijn gevallen.

Nadat Peres Erdogan met geheven vinger had gevraagd wat hij zou doen als elke nacht raketten op Istanbul zouden worden afgevuurd, wilde de Turkse premier opnieuw het woord nemen.

Zijn betoog werd echter abrupt afgebroken. Erdogan verliet vervolgens woedend de zaal en liet weten dat hij mogelijk nooit meer terugkeert op het Wereld Economisch Forum.

Peres

Peres belde vrijdagmorgen met Erdogan om de gemoederen te sussen, aldus een woordvoerster van de Israëlische president. Ze ontkende dat Peres zijn excuses heeft aangeboden.

De militante Palestijnse beweging prees Erdogan voor zijn actie. ''We beschouwen zijn vertrek uit de zaal als een uiting van steun aan de slachtoffers van de door zionisten uitgevoerde Holocaust'', aldus Hamas vrijdag in een verklaring.