LONDEN - IJsland kan mogelijk al in 2011 tegelijk met Kroatië toetreden tot de Europese Unie. Dat heeft EU-commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) gezegd in een interview met de Britse krant The Guardian.

Rehn zei eerder al dat IJsland versneld kan toetreden, maar noemde geen datum.

"Als IJsland zich snel aanmeldt en de onderhandelingen verlopen vlot, dan kunnen Kroatië en IJsland tegelijkertijd toetreden", aldus Rehn.

Volgens de EU-commissaris is het goed om het eiland bij de EU te voegen. "Het is een van de oudste democratieën in de wereld en de strategische en economische posities zijn een aanwinst voor de EU."

Financiële crisis

IJsland verkeert de laatste maanden in een financiële crisis. Door het uitbreken van de kredietcrisis is de IJslandse bankensector ingestort. Het land is nagenoeg bankroet.

Het merendeel van de IJslanders zegt in peilingen voorstander te zijn van EU-lidmaatschap, mede omdat de euro dan gebruikt kan worden. Een officiële kandidaatstelling laat nog even op zich wachten.

De regering is gevallen en pas na de verkiezingen in mei kan weer aan de Europese weg getimmerd worden. Het toetredingsproces kan gemakkelijk versneld worden, omdat IJsland al een vrijhandelsakkoord met de EU heeft.