PARIJS - De voormalige Ugandese dictator Idi Amin is overleden. Dat heeft een ziekenhuismedewerker zaterdag bevestigd. Amin lag al enige tijd op de afdeling intensieve zorg in het Koning Faisal Ziekenhuis in Jeddah, Saudi-Arabië.

Daar ontwaakte hij 23 juli na vijf dagen uit een coma. Amin is 78 jaar geworden. Eerder zaterdag maakten de Britse omroep BBC en de Amerikaanse nieuwszender CNN melding al van het overlijden.

President Yoweri Museveni van Uganda had eerder gezegd dat Idi Amin in eigen land begraven mag worden. De regeringstijd van Amin (1971-'79) geldt als een van de bloedigste in de moderne Afrikaanse geschiedenis.

Het schrikbewind van de 'slachter van Afrika' kostte naar schatting 300.000 mensen het leven. Ongeveer 100.000 personen worden nog steeds vermist. Amin, een moslim, leidde sinds 1980 een teruggetrokken bestaan in ballingschap in het islamitische Saudi-Arabië.

Donderdag maakte Amins zoon Hashim bekend dat zijn vader op zoek was naar een donornier. Twee nieren, aangeboden door onbekende donoren, bleken ongeschikt. Idi Amin onderging nierspoelingen en was al enkele weken ernstig ziek.

Hashim vertelde ook dat zijn vader werd bedreigd en daarom onder zware bewaking stond. Over de aard van die bedreigingen wilde hij niets kwijt.