NEW YORK - Ondanks verzoeken van het Newyorkse stadsbestuur om zuinig aan te doen met energie in de nasleep van de grootste stroomstoring in de Amerikaanse geschiedenis draaien de neonreclames op Times Square alweer overuren. Ook de gigantische televisieschermen geven weer beeld terwijl de helft van de stad op vrijdagavond nog geen stroom had.

Bars, winkels en restaurants openden vrijdagavond weer hun deuren. Op Broadway stonden mensen in de rij om hun geld voor afgelaste shows terug te krijgen. Ongeveer de helft van de 3,1 miljoen klanten van het Consolidated Edison energiebedrijf beschikte weer over stroom.

Stank

In de straten van Manhattan stinkt het vrijdag naar urine en uitwerpselen. De tienduizenden New Yorkers die door de stroomstoring waren gedwongen op straat te slapen, moesten ook ergens hun behoefte doen en openbare toiletten zijn een zeldzaamheid in de stad. Dat is mede door de zomerse temperaturen goed te ruiken.

Door de stroomuitval hebben veel bars en restaurants hun deuren moeten sluiten, terwijl kantoren en hotels om veiligheidsredenen dicht zijn. Rond de grote stations waar duizenden forenzen zijn gestrand, is het sanitaire probleem dan ook nijpend. "Als ik u binnenlaat, moet ik ook honderden anderen binnenlaten", legde een portier van het hotel Grand Hyatt uit aan een vrouw met hoge nood.

Op slot

Voor zo'n grote drukke stad heeft New York bijzonder weinig openbare toiletten. De meeste bevinden zich in parken of in stations van het openbaar vervoer, maar die zijn sinds donderdagmiddag gesloten.