ROTTERDAM - De vierde dader van de drievoudige moord in café Inn & Out in Rotterdam blijft vastzitten op het Kaapverdische eiland Sao Vicente.

José B. kreeg daar vorige zomer de maximumstraf van 25 jaar opgelegd. De rechtbank oordeelde echter onlangs na een wetswijziging dat het voorarrest van de man te lang had geduurd en dat hij daarom terstond moest vrijkomen.

Tegen deze beslissing ging het Openbaar Ministerie van Kaapverdië met succes in beroep.

Levenslang

De drie companen van B. kregen in Nederland levenslange celstraffen opgelegd. Alle vier de mannen tekenden beroep aan tegen hun straf.

B. is medeplichtig aan het drama in 2005 in de Rotterdamse bar aan de Schiedamsesingel. Daarbij kwamen drie mensen om. Een aantal raakte gewond.

De Rotterdammer stond terecht voor in totaal 36 delicten.

Onschuldig

Zelf beweert hij dat hij onschuldig is. Hij zat in het café toen de drie mannen, die hij wel kende, binnenkwamen.

Hij kon kiezen: of meedoen of ook slachtoffer worden. Hij koos voor het eerste en kreeg vervolgens een geweer in zijn handen geduwd. Hem was verteld dat in het wapen geen kogels zaten.

Zwaarbewapend

Volgens de rechters verliep het anders. De vier mannen gingen in de nacht van 19 november 2005 zwaarbewapend de kroeg binnen om de eigenaar geld af te persen.

Dat liep volkomen uit de hand. Zij bedreigden mensen, gijzelden hen en bonden hen vast en uiteindelijk schoten ze. Ook stichtten zij brand.

Valse identiteit

José B. vluchtte direct na de horrornacht onder een valse identiteit naar Kaapverdië. Daar werd hij in september 2006 aangehouden.

De archipel kon hem vervolgens niet uitleveren omdat er destijds geen uitleveringsverdrag was met Nederland.