NEW YORK - De oorzaak van de stroomstoring in Canada en het noorden van de Verenigde Staten, ligt in Canada. Dat heeft burgemeester Michael Bloomberg van New York vrijdag gezegd. Ook gouverneur George Pataki van New York vermoedt dat de oorsprong van het probleem in Canada ligt. Hij zei voor de televisiezender NBC dat het op dit moment nog te vroeg is om "een definitief antwoord" te geven op de vraag, waar en hoe de storing is ontstaan.

De premier van de zwaargetroffen Canadese provincie Ontario, Ernie Eves, houdt er een andere lezing op na. De fout zou niet in Canada liggen maar in de Verenigde Staten. De storing zou zich ergens in het noorden van het Amerikaanse Midden-Westen hebben voorgedaan.

De energieleverancier van Ontario, Hydro-One, hield vrijdag ook vol dat er geen bewijzen zijn dat een fout in zijn systeem tot de stroomstoring leidde. "Het is ons niet gelukt om in ons systeem iets te vinden dat de storing veroorzaakt zou kunnen hebben, dus dat is onze conclusie op dit moment", aldus een zegsman van het bedrijf.