GAZA-STAD - Het bestand in de Gazastrook is dinsdag onder zware druk komen te staan nadat een Israëlische militair om kwam bij een bomaanslag bij de grensovergang Kissufim tussen Israël en de door Hamas bestuurde Gazastrook.

 Israël doodde daarop een Palestijnse boer.

Palestijnse inwoners van Kissufim repten van geweervuur en van Israëlische gevechtshelikopters die boven het gebied vlogen. Er vielen ook enkele gewonden.

Tien dagen geleden beëindigde Israël zijn militair offensief in de Gazastrook, dat ruim drie weken duurde. Ongeveer 1300 Palestijnen kwamen om het leven. Israël had dertien doden te betreuren.

Hamas

Hamas noch zijn bondgenoten hebben echter de verantwoordelijkheid voor de explosie bij Kissufim opgeëist. Wel prees een Hamaswoordvoerder de aanslag op de ''bezetter''.

De aanvallen vonden plaats op de dag dat de nieuwe Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, aan zijn reis door de regio begon. Mitchell wil het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven inblazen.

Mitchell arriveerde dinsdag in Egypte. Hij voert daar woensdag overleg met de Egyptische president Hosni Mubarak.

Obama

De nieuwe president Barack Obama heeft een nieuwe, frisse aanpak aan de onderhandelingstafel beloofd. Hij heeft de Israëlische premier Ehud Olmert echter beloofd, dat de Verenigde Staten een vriend van Israël blijven.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft dat bevestigd.

Staakt-het-vuren

Hamas en Israël riepen ruim een week geleden beide een eenzijdig staakt-het-vuren uit. Ze onderhandelen sindsdien met behulp van Egyptische bemiddelaars over een langdurig bestand.

Hamas eist echter dat Israël zijn blokkades opheft. Israël wil garanties dat Hamas Israël niet meer bestookt met raketaanvallen.

Verkiezingen

Ook staan de verkiezingen in Israël voor de deur. Israëlische politici beloofden dinsdag aan kiezers hard terug te slaan bij eventuele aanvallen. ''Het maakt me niet uit wie schoot'', zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni.

''Hamas controleert Gaza en is verantwoordelijk voor alles wat daar gebeurt. Als er vanuit Gaza wordt geschoten, een bom afgaat, een raket wordt gelanceerd of smokkel plaatsvindt, zal Israël reageren.''

Enkele uren later raakten twee personen zwaargewond door een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook. Doelwit was een motorrijder, een militant van een aan Hamas gelieerde beweging.

Gevechtsoefening

Ooggetuigen in de Gazastrook, niet ver van de plaats waar de Israëlische militair dinsdag omkwam, meldden dat in de loop van de avond tanks en gepantserde voertuigen een gevechtsoefening hielden in nabijgelegen boomgaarden, die daardoor zwaar beschadigd werden.

Israël sloot verder de grensovergangen, waardoor de hulpgoederentransporten stil kwamen te liggen. Hulporganisaties hebben Israël opgeroepen de grensovergangen weer te openen.