MONROVIA - In de haven van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia zijn vrijdag de eerste schepen met humanitaire hulp gearriveerd. De opstandelingen in het West-Afrikaanse land droegen een dag eerder de haven over aan de Ecomil-vredesmacht.

Twee schepen met goederen van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties meerden aan. De schepen waren geladen met energierepen, dekens en plastic voor het bouwen van provisorische onderkomens door de vele dakloze vluchtelingen in de stad.

In de nabije toekomst wil het WFP 9000 ton voedsel per maand aanvoeren, waarmee een half miljoen behoeftigen gevoed kunnen worden, aldus een woordvoerder van de VN-organisatie. De 10.000 ton aan hulpgoederen die de VN al in de haven van Monrovia had opgeslagen, is grotendeels verdwenen tijdens plunderingen in de afgelopen weken.

Duizenden Liberianen gingen vrijdag over een vrijgegeven brug naar het noordelijke deel van Monrovia, waar ook de haven ligt. Ze zijn daar op zoek naar eten en vermiste familieleden, aldus getuigen.

Militairen van de West-Afrikaanse vredesmissie Ecomil namen donderdag in het noordelijke stadsdeel het beheer over van de LURD-rebellen. De opstandelingen eisten vrijdag dat ook het Liberiaanse regeringsleger zich uit Monrovia terugtrekt. Kopstuk Sekou Damate Conneh zei dat de rebellen in de stad zullen terugkeren, als de militairen niet binnen vier dagen aan die eis voldoen.