UTRECHT - Met de nieuwe integratienota van de PvdA wil partijleider Wouter Bos ''een beschaafde vorm van nationalisme ontwikkelen.''

Bos vindt dat ''de term trots niet alleen bij rechts thuishoort''. Dat heeft hij maandag gezegd bij een partijbijeenkomst in Utrecht.

Volgens Bos is deze vorm van nationalisme nodig om mensen vertrouwen in de veranderende samenleving te geven en burgers daarin mee te laten gaan.

Meer trots

De PvdA'er vindt dat Nederlanders onder meer trots moeten zijn op de benoeming van Ahmed Aboutaleb, van Marokkaanse komaf, tot burgemeester van Rotterdam.

Als andere voorbeelden noemde Bos de noties dat de islam ''bij Nederland hoort en dat altijd zal blijven. Dubbele paspoorten horen bij Nederland en zullen dat altijd blijven''. Volgens hem leidt de integratie nog altijd voor felle discussies binnen zijn partij, waarbij de nuances snel zoek zijn.

Kritiek

De nieuwe integratienota van de PvdA is opgesteld door partijvoorzitter Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem en Aboutaleb. De eerste versie van de nota heeft vorige week tot kritiek geleid.

Leden en prominenten van de partij vinden dat de nota te veel de nadruk legt op problemen met allochtonen. Het partijbestuur heeft inmiddels aangekondigd dat het de resolutie zal aanpassen om de positieve kanten van diversiteit meer naar voren te halen.

Onvoorwaardelijk

In de nota schrijven Ploumen, Dijsselbloem en Aboutaleb dat mensen die Nederlander willen worden, onvoorwaardelijk voor Nederland moeten kiezen. Zij vinden dat hun partij te lang te tolerant is geweest voor migranten.

Het is de bedoeling dat de leden van de PvdA de nieuwe koers van de partij over de integratie tijdens een congres in maart vastleggen.