PEKING - China wil met een campagne een einde maken aan het aborteren van vrouwelijke foetussen. Deze praktijk veroorzaakt een rampzalig verschil in het aantal jongens en meisjes, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De campagne richt zich voornamelijk op het platteland en achtergebleven gebieden van het land, waar meisjes als minderwaardig gelden. Via geboorteklinieken zal de boodschap van gelijkheid tussen meisjes en jongens worden verspreid. Van oudsher zijn in China jongens belangrijker dan meisjes. Jongens zorgen uit traditie voor hun ouders. Meisje worden uitgehuwelijkt aan andere families.

Het probleem van het aborteren van ongeboren meisjes is begonnen met de introductie van nieuwe technieken, zoals echoscopie. Chinese echtparen kunnen zo zien of hun ongeboren kind een jongetje of een meisje is.

Daarbij komt nog het overheidsbeleid om de bevolking beperkt te houden. Omdat echtparen op het platteland van China hoogstens twee kinderen mogen hebben, kiezen ze vaker voor de jongens. Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat volgens recente statistieken tegenover honderd pasgeboren meisjes 119 jongetjes staan. Dit verschil leidt ertoe dat over een jaar of twintig miljoenen Chinese jongemannen geen kans krijgen om te trouwen, omdat er gewoon geen vrouwen zijn. Volgens deskundigen kan dit tot ernstige sociale problemen leiden, zoals hogere criminaliteit en meer prostitutie.