AMSTERDAM - Het is niet aan VVD-leider Mark Rutte om zich te mengen in de vervolging van Geert Wilders. Dat heeft minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof.

Plasterk vindt "het niet kunnen'' dat de wetgevende macht middenin een rechtsgang er "doorheen gaat fietsen''. Volgens de bewindsman is terughoudendheid noodzakelijk.

Rutte zegt zondag in De Telegraaf dat iedereen moet kunnen zeggen wat hij wil, zolang hij maar niet aanzet tot geweld.

Wet

Daarom zou de wet moeten worden aangepast. Als premier Jan Peter Balkenende dat niet regelt, zou de VVD volgens hem met een eigen wetsvoorstel komen.

Dat gaat Plasterk te ver. Hij wees erop dat in 2004 nog iemand is veroordeeld voor het beledigen van joden.

"Ik heb de VVD nooit eerder bezwaar horen maken tegen de wet die dat mogelijk maakt", sprak Plasterk. "Als het een keer niet uitkomt omdat het om een collega gaat, kun je niet zomaar zeggen: ik wou dat die wet er niet was."

Woensdag besloot het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie Wilders alsnog moet vervolgen voor discriminerende en haatzaaiende uitspraken.

Verbaasd

Mark Rutte is verbaasd over de reactie van Plasterk. Het is volgens hem niet zijn bedoeling geweest om zich in een rechtszaak te mengen. Maar, zo zegt de VVD-fractieleider, het is bij uitstek de taak van politiek om in actie te komen als er dingen fout gaan.

"De politiek maakt de wetten in dit land en als we zien dat een wet niet functioneert, dan is het onze taak om in actie te komen en niet de kop in het zand te steken", aldus Rutte.