WASHINGTON - Twee ex-gedetineerden van het Amerikaanse detentiekamp Guantánamo Bay hebben zich na vrijlating weer bij de terreurorganisatie al-Qaeda aangesloten.

Dat blijkt uit een video die staat op een website van een militante organisatie.

Een van de ex-gevangenen, de Saudiër Abu Sufyan al Azdi al-Shahri, is inmiddels bevorderd en heeft een hoge positie binnen al-Qaeda in Jemen, aldus een Amerikaanse functionaris.

Volharding

''Onze gevangenschap heeft onze volharding alleen maar versterkt in onze principes'', aldus al-Sharhi, die als gevangene nummer 372 had.

Op de video zijn ook drie andere ex-gedetineerden te zien, onder wie een commandant van al-Qaeda. In Guantánamo was hij gevangene 333.

Sluiten

De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama heeft direct na zijn aantreden bevolen Guantánamo Bay zo snel mogelijk te sluiten. Hier bevinden zich nog 245 gedetineerden.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben zestig voormalige gedetineerden van de 520 die inmiddels zijn vrijgelaten zich weer bij al-Qaeda aangesloten.

Berecht

De meeste gedetineerden zijn nooit berecht. Het kamp werd ingesteld na de Amerikaanse inval in Afghanistan eind 2001.

Jemen zei zaterdag binnen drie maanden de 94 Jemenieten te ontvangen die nog vastzitten op de Amerikaanse basis. Volgens een regeringswoordvoerder in Sanaa moeten ze een rehabilitatieprogramma volgen om te voorkomen dat ze weer op het extremistische pad raken.