BAGDAD - De beruchte Abu Ghraib-gevangenis bij de Iraakse hoofdstad Bagdad gaat volgende maand weer open, maar onder een andere naam. Dat heeft een hoge functionaris zaterdag gezegd.

,,We hebben het cellencomplex Bagdad Centrale Gevangenis genoemd, omdat Abu Ghraib een slechte reputatie heeft door de Amerikanen en Saddam Hussein'', aldus de zegsman. Het detentiecentrum zou inmiddels voldoen aan internationale standaarden.

Het complex was onder het regime van oud-dictator Saddam Hussein een zeer gevreesd instituut waar diens tegenstanders werden gemarteld en vermoord. Na de val van zijn regime in april 2003 namen de Amerikanen het complex in gebruik.

Een jaar later doken foto's op van Amerikaanse bewakers die zich in Abu Ghraib schuldig hadden gemaakt aan marteling en seksuele intimidatie van gevangenen. Het complex, 25 kilometer ten westen van Bagdad, werd in september 2006 gesloten.

Irak staat onder druk om de capaciteit en kwaliteit van zijn gevangenissen op te waarderen. Ook moeten de transparantie en efficientië van het juridische systeem worden verbeterd. De VS moeten dit jaar 15.000 gevangenen die vastzitten zonder aanklacht overdragen aan de lokale autoriteiten of vrijlaten.