LONDEN - Nieuw onderzoek over de temperatuur op de Zuidpool stelt wetenschappers voor een raadsel. Uit metingen blijkt dat de temperatuur op Antarctica de afgelopen 35 jaar niet is toegenomen, maar juist is gedaald. En dat terwijl de aarde als geheel bezig is op te warmen.

De resultaten van het onderzoek zijn maandag gepubliceerd op de website van het wetenschappelijke blad Nature. De grootste daling van de temperatuur doet zich voor in de zomer en de herfst. De resultaten van het onderzoek zijn opvallend. Uitgaande van klimaatmodellen ligt een stijging van de temperatuur meer voor de hand.

Volgens een van de onderzoekers geven eerdere onderzoeken echter een vertekend beeld. Dat komt omdat de meeste metingen zijn verricht op het Antarctisch Schiereiland, dat maar een klein deel van het hele continent beslaat. Het onderzoek dat nu is uitgevoerd, strekt zich uit over de hele Zuidpool.

Andere onderzoekers melden volgens de Daily Telegraph dat de afgelopen vijftig jaar wel degelijk sprake was van een temperatuursstijging op de Zuidpool. Wel blijken er regionaal verschillen te zijn.

/LINKWebcam Antarctica