AMSTERDAM - Het beveiligingsdraaiboek van het gerenoveerde pand van het ministerie van Financiën is bij de verhuizing in december in een vuilcontainer op straat beland.

Volgens dagblad Metro komt het ambtenarenvakblad re.Public vrijdag met dit verhaal.

In het draaiboek staat een checklist met de plekken van beveiligingscamera's, de parkeerlaag van topbestuurders en de knop die de 'ministerssluis' activeert.

Vervelend

Een woordvoerder van het ministerie zei vrijdag niet te weten of dit is gebeurd. ''We bekijken of het klopt en als het klopt, hoe het heeft kunnen gebeuren'', zei hij naar aanleiding van een bericht erover in dagblad Metro.

Het zou volgens de zegsman erg vervelend zijn als de gevoelige stukken op straat zijn beland, omdat er juist bij de verhuizing strakke instructies waren voor de omgang met kwetsbare spullen.

Overheidsmagazine

Volgens re.Public, een overheidsmagazine voor hoogopgeleiden, gaat het onder meer om het Draaiboek functionele test beveiligingsinstallaties van het ministerie aan het Korte Voorhout in Den Haag.

Kwaadwillenden zouden daaruit volgens het blad bijvoorbeeld kunnen afleiden waar beveiligingscamera's zijn geplaatst en waar de minister en andere topbestuurders hun auto parkeren.

Beveiligd

Als het document toch in een vuilcontainer is terechtgekomen, dan heeft die niet op straat maar in beveiligd gebied gestaan, aldus de woordvoerder van Financiën.

De container stond in een containerhok in het Beatrixkwartier, waarvan re.Public ook gebruik maakt. Omdat re.Public het ministerie niet vooraf op de hoogte heeft gebracht van de publicatie, zal het departement zelf contact met het weekblad opnemen.

Bruikbaar

Volgens re.Public zijn er ook spullen weggegooid die nog prima bruikbaar zijn: 34 dozen enveloppen, bedrijfskleding nog in verpakking en briefpapier van minister Wouter Bos. Het blad biedt de goederen te koop aan via Marktplaats.

De opbrengst gaat naar hulporganisatie Cordaid, waar ''de personeelsvereniging van het ministerie de opbrengst van hun flipperkasten naar overmaakt'', aldus re.Public.

Inmiddels is er al 50 euro geboden op het veiligheidsplan.