DEN BOSCH - Burgermeester T. Rombouts van Den Bosch is bang dat maar een klein deel van de relschoppers van dinsdagavond in De Reit ook daadwerkelijk wordt berecht. "De politie trok zich uit veiligheidsoverweging terug. Daardoor wordt het moeilijk alle relschoppers aan te pakken. We konden ze niet op heterdaad betrappen omdat de groep zich dan tegen de agenten had gekeerd."

In winkelcentrum Ploosche Hof richtten dinsdagavond zeker veertig mensen, in leeftijd variërend van 16 tot 40 jaar, vernielingen aan. Daarbij werd een drogisterij geplunderd.

Toen de politie arriveerde, keerde de groep zich tegen de zes agenten. Daarop trok de politie zich terug en liet versterkingen komen vanuit omliggende gemeenten. 's Nachts ging de politie opnieuw de wijk in, maar toen waren de relschoppers al vertrokken. Wel hield de politie nog een 38-jarige Bosschenaar aan voor diefstal uit de drogisterij. Rombouts zegt te weten wie de harde kern vormen van de plunderaars.

Verboden gebied

De burgemeester nam woensdagmiddag poolshoogte en verklaarde vervolgens het winkelcentrum tot verboden gebied. Wie zich nog in het centrum begeeft, wordt direct opgepakt. Ook is er een samenscholingsverbod van kracht voor het deel van de wijk rond de Ploosche Hof. De politie arresteerde woensdagavond voor het overtreden van het samenscholingsverbod vier mannen en een vrouw uit Den Bosch in de leeftijd van 28 tot 43 jaar.

Donderdagavond was de politie zichtbaar in de wijk aanwezig om de rust te herstellen. "Ook bezoeken we buurtbewoners van wie we weten dat ze voor onrust en baldadigheid zorgen", zei de burgemeester. "We laten de onruststokers weten dat ze zullen worden opgepakt als ze zich in de buurt van het winkelcentrum begeven."

Volgens een gemeentewoordvoerder bleef het rustig in de buurt. De politie hield twee jongemannen aan. Eén voor het niet opvolgen van een bevel van een agent en de ander voor drinken in het openbaar.

Verwaarloosde toestand

Door de leegstand verkeerde de Ploosche Hof al lange tijd in een verwaarloosde toestand en hingen er vaak hanggroepen. Het is niet bekend waarom de vlam juist dinsdagavond in de pan schoot. "Er werd sinds zondagavond al extra gesurveilleerd omdat er wat onrust was, maar de schermutselingen had niemand voorzien", aldus een politiewoordvoerder.

Het winkelcentrum wordt in oktober gesloopt, maar de gemeente en woningbouwstichting SWH willen eerder beginnen. De meeste ondernemers hadden hun zaak de afgelopen jaren al verlaten. De geplunderde drogist heeft donderdag de spullen ingepakt. Een kroegbaas heeft aangegeven per direct te vertrekken. Op de plaats van het centrum moeten winkels en tachtig koopwoningen komen.