AMSTERDAM - Vastgoedbelegger Jan-Dirk Paarlberg heeft woensdag ontkend dat hij betrokken is geweest bij het afpersen van de in 2004 doodgeschoten vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Hij deed dat tijdens zijn getuigenis voor het gerechtshof in Amsterdam, dat het hoger beroep van de afpersingszaak tegen Willem Holleeder en medeverdachten behandelt.

Paarlberg (51) speelt een rol in het dossier rond de afpersing van Endstra. Deze heeft volgens justitie in twee jaar tijd circa 17 miljoen euro op rekeningen van Paarlberg gestort, onder bedreiging van Holleeder.

Het geld zou zijn doorgesluisd naar onder meer de Antillen en Zwitserland.

Zakelijke gronden

Volgens Paarlberg heeft Endstra inderdaad ongeveer 17 miljoen euro gestort. Maar gewoon op zakelijke gronden, benadrukte de getuige.

''Ik wilde zakelijk met hem breken. Daarvoor moest Endstra zich uitkopen.'' Dat is de werkelijke reden dat Endstra geld op zijn Zwitserse rekening heeft gezet, aldus Paarlberg.

Samenwerking

De ondernemer legde uit dat hij wilde stoppen met de zakelijke samenwerking met Endstra, omdat er de laatste periode van die samenwerking ''personen'' bij hun afspraken waren waar hij ''geen goed gevoel over had''.

''Ik kende hun namen niet en het waren telkens andere personen. Ik had er geen goed gevoel over. Ik weet ook niet in welke hoedanigheid ze bij Endstra zaten.''

Verdachte

Paarlberg geldt formeel ook nog steeds zelf als verdachte, maar het onderzoek naar zijn veronderstelde criminele praktijken (witwassen, valsheid in geschrift) is afgesplitst van 'Kolbak', zoals de zaak-Holleeder c.s. heet.

Tot een daadwerkelijke strafvervolging is het vooralsnog niet gekomen. Naar verluidt zal de zaak later dit jaar voor de rechter komen.

Aangehouden

In de loop van woensdagmiddag is het verhoor aangehouden. Dat gebeurde nadat tijdens de ondervraging duidelijk werd dat er nog een proces-verbaal van een verhoor uit september is, van de fiscalist van Paarlberg.

Het Openbaar Ministerie (OM) had die nog niet verstrekt, tot grote irritatie van de advocaten van de verdachten.

Uitstel

Ze vroegen vervolgens uitstel van het verhoor. Ze willen zich goed kunnen voorbereiden op het verhoor van Paarlberg en daarbij moet de verklaring van zijn fiscaal adviseur worden meegenomen.

Het hof was het daarmee eens en wil dat de ondervraging van zakenman Paarlberg op 6 of 11 februari wordt hervat. 

Paarlberg gehoord als getuige