NEW YORK - Het noordoosten van de Verenigde Staten en delen van Canada zijn getroffen door een stroomstoring. Tientallen miljoenen mensen raakten donderdag in de avondspits verstoken van stroom. Het is nog onduidelijk wat precies de oorzaak is geweest voor het uitvallen van de stroomvoorziening.

Video: Modem/ Breedband

In grote steden als New York, Detroit en Cleveland in de Verenigde Staten en Toronto en Ottawa in Canada kwam het openbare leven abrupt tot stilstand. Honderdduizenden mensen strandden in de metro's en op straatniveau ontstond een chaos doordat de verkeerslichten uitvielen. George Pataki, de gouverneur van de staat New York, riep de noodtoestand uit.

In New York, verreweg de grootste stad in het getroffen gebied, reageerde de bevolking kalm op de stroomstoring. Gestrande forenzen bezorgden de kroegen een topdag, terwijl andere inwoners van The Big Apple op straat verkoeling zochten omdat hun airconditioning was uitgevallen. Kaarsen vervingen de straatverlichting op diverse plaatsen, terwijl de bevolking het gezellig maakte met zitbanken op straat.

Voor zover bekend had de stroomstoring geen ernstige persoonlijke ongevallen of rellen tot gevolg. Bij soortgelijke problemen met de stroomvoorziening in het noordoosten van Amerika in 1965 en 1977 gingen er mensen dood in ziekenhuizen en ontstonden er plunderingen en rellen, waarbij de politie een groot aantal arrestaties moest verrichten.

Geen terroristen

De stroomstoring is in ieder geval niet veroorzaakt door terroristen, meldden de FBI, het Ministerie van Binnenlandse veiligheid en president george Bush van de Verenigde Staten. Het gaat waarschijnlijk dagen duren voordat duidelijk wordt wat de oorzaak precies was.

De Canadese autoriteiten hebben verschillende mogelijke oorzaken genoemd. De storing zou mogelijk het gevolg zijn van een ernstige storing in een kerncentrale in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Maar het zou ook kunnen dat de oorzaak ligt bij een brand in een elektriciteitscentrale in de buurt van Niagara Falls, in de Amerikaanse staat New York.

Na enkele uren kwam de stroomvoorziening voorzichtig weer op gang. Toch kan het nog vele uren duren voordat de New Yorkse metro weer kan rijden. Een woordvoerster van het vervoerbedrijf Transit liet weten dat na herstel van de stroomvoorziening het nog zeker zes tot acht uur zal duren voordat de ondergrondse weer naar behoren functioneert.

De beurshandel en de luchtvaart ondervonden donderdag nauwelijks hinder van de stroomstoring. De verkeerstorens op de grote luchthavens in het gebied schakelden voor de stroom over op dieselgeneratoren. Het luchtverkeer werd wel tijdelijk stilgelegd omdat passagiers niet meer goed gecontroleerd konden worden en veel bagageafhandelingssystemen stil kwamen te liggen.

Wall Street

De stroom viel wel uit op de effectenbeurs van New York, maar pas nadat de beurshandel was gesloten. Wall Street gaat vrijdag gewoon open, desnoods met hulp van noodgeneratoren.