NOORDWIJK - In de zee bij Noordwijk is donderdag aan het begin van de avond een zwemmer verdronken. De 58-jarige Duitser maakte deel uit van een groep van vier zwemmers die in de problemen waren geraakt. De hulpdiensten haalden drie van hen uit het water, maar voor een van de drie kwam de hulp te laat, zo meldde een woordvoerster van de politie.

Naar de vierde drenkeling werd gezocht. De zoektocht, waaraan onder meer een helikopter van de kustwacht en acht boten van verscheidene reddingsmaatschappijen deelnamen, is gestaakt. Vrijdag zoeken reddingswerkers verder op het strand. Zij houden er rekening mee dat de drenkeling zichzelf in veiligheid heeft gebracht en dat hij is vergeten zichzelf te melden.

Heftige branding

Van de twee geredde personen is er een, een 23-jarige Duitse, ter controle naar een ziekenhuis gebracht. De ander, wiens identiteit niet bekend is, mankeerde niets. Volgens de politie kwamen de zwemmers, die geen onderlinge banden hadden, mogelijk door de heftige branding in de problemen.

Bij Den Haag redden strandwachters van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade en de politie donderdagmiddag tien badgasten uit zee. Bij de Scheveningse Pier raakten zeven Duitse jongeren van negen en tien jaar in de problemen in een muisstroom bij een golfbreker. Met lijnen werden ze naar de kant gehaald. Ze kwamen met de schrik vrij.

Golfbrekers

Bovendien moest nog drie zwemmers de helpende hand worden toegestoken. Zij konden door de sterke stroming bij golfbrekers niet meer op eigen kracht het strand konden bereiken.

Hulpverleners waarschuwen dat het de komende dagen vooral in de buurt van golfbrekers gevaarlijker is om te zwemmen dan de afgelopen weken. Zwemmers krijgen het advies daar weg te blijven.