AMSTERDAM - Tachtig man uit de Marokkaanse gemeenschap moeten zaterdag zorgen dat de demonstratie in Amsterdam naar aanleiding van de dood van Dris Arbib niet uit de hand loopt. De politie hoeft niet bang te zijn dat de verwachte 2000 demonstranten zich tegen aanwezige agenten keren, maar de mobiele eenheid kan maar beter een eindje verderop afwachten hoe succesvol de Marokkaanse ordedienst is.

Modem/ Breedband

Dat zei M. Aouragh, spreekbuis van het Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie, waarin een aantal migrantenorganisaties zich verenigden na de dood van Arbib. Een politieman schoot hem vorige week woensdag dood in een eetcafé aan het Mercatorplein in Amsterdam-West toen Arbib met een mes op hem afkwam.

'Geen loze beschuldigingen'

De demonstranten zullen zaterdag het discriminerende optreden van de politie tegen migranten aan de kaak stellen. Rapporten van Amnesty International zouden dit voldoende hebben gedocumenteerd. "Dit zijn geen loze beschuldigingen van een stel woedende Marokkanen in Amsterdam", verzekert Aouragh. De leden van het comité winden zich op over uitspraken van de Amsterdamse hoofdcommissaris Kuiper. Die zei dat de schietende agent gewoon zijn werk had gedaan en dat de politie op goede voet stond met de Marokkaanse gemeenschap.

Maar volgens J. Ouftih, voorzitter van het Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland, was het gesprek tussen het comité en burgemeester Cohen en Kuiper van donderdagmiddag juist de eerste keer dat ze elkaar troffen. Van beschuldiging van discrminatie was volgens Cohen tijdens het gesprek geen sprake. Het woord viel niet eens, zie hij. En terecht, zo onderstreepte hij nog eens de eerdere woorden van zijn korpschef dat agenten niet sneller schieten op allochtonen.

Vlam in de pan

Van een verbod van de demonstratie, waar LPF-Tweede-Kamerlid Eerdmans om had gevraagd, wilde Cohen niets weten. Eerdmans is bang dat de bijeenkomst uit de hand loopt. De burgemeester is er juist van overtuigd dat het Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie de gemoederen probeert te bedaren. Dat is wel nodig ook, erkent Cohen. "De vlam is toch een beetje in de pangeslagen." De heftige reacties op de dood van Arbib laten in zijn ogen zien dat er heel wat aan de hand is in de Marokkaanse gemeenschap. "Niet alle Marokkaanse Nederlanders voelen zich even lekker."