PALMA DE MALLORCA - Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken is bereid samen met zijn collega Kamp van Defensie na te denken over een eventuele militaire bijdrage van Nederland aan de VN-vredesmissie in Congo. Voorwaarde is wel dat de Veiligheidsraad eerst een steviger mandaat voor de operatie opstelt.

De bewindsman zei dit donderdag tijdens een tussenstop in Palma de Mallorca, op terugreis van een vierdaags bezoek met minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Grote-Meren-regio. Volgens De Hoop Scheffer is het mandaat van de huidige missie (Monuc) onvoldoende om het Nederlandse toetsingskader te kunnen doorstaan. De luchtsteun is te zwak, de geweldsinstructie is te vaag en de exit-strategie is onduidelijk. Als de Veiligheidsraad meer zou kijken naar het mandaat van de tijdelijke Europese vredesmissie in de Oost-Congolese stad Bunia, ontstaat er meer ruimte voor een discussie over Nederlandse deelname, aldus de minister.

Alle middelen

Artemis, zoals de Europese missie onder leiding van Frankrijk heet, heeft de afgelopen maanden met succes geopereerd in het roerige gebied. Frankrijk kan dan ook terugvallen op gevechtsvliegtuigen en mag burgers met alle beschikbare middelen beschermen tegen geweld.

De missie loopt begin september af. Dan moet Monuc II proberen het gebied te stabiliseren. De speciale VN-gezant voor de operatie, William Swing, zou graag zien dat ook Nederlandse troepen deelnemen. Nederland heeft een uitstekende reputatie opgebouwd met vredesmissies over de hele wereld, zei hij een dag tevoren in de Congolese hoofdstad Kinshasa.

'Niet op de weg'

De Hoop Scheffer zei naar aanleiding van de uitspraken van Swing dat "het niet op de weg ligt van Nederland om daaraan bij te dragen". Daar komt hij nu op terug. Het is echter onwaarschijnlijk dat de discussie al op korte termijn kan worden gevoerd. Het is namelijk de vraag of de Veiligheidsraad wel bereid is een zwaarder mandaat voor Monuc op te stellen.