DEN HAAG - De ChristenUnie wil met coalitiegenoten PvdA en CDA om tafel als het kabinet onvoldoende opheldering geeft over een achtergehouden ambtelijke notitie over Irak.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de kleinste regeringspartij wil dan kijken welke vervolgstappen mogelijk zijn om nadere informatie te krijgen.

Dat liet Voordewind maandag weten. Hij sluit bij voorbaat een parlementair onderzoek niet uit. ''Maar er zitten nog meer stappen tussen om nadere gegevens te krijgen'', aldus Voordewind. Bovendien vindt hij dat alle drie de coalitiepartijen het eens moeten zijn over de vervolgstappen.

PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam noemt de suggestie van de ChristenUnie een interessante ontwikkeling.

De PvdA is altijd voor een onderzoek geweest, maar liet die wens varen bij de formatie van dit kabinet in ruil voor andere zaken die de sociaaldemocraten belangrijk vinden.

CDA

Het CDA wacht de antwoorden af op de vragen die de VVD en de SP hebben gesteld. CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp geeft geen reactie op uitgelekte memo's maar gaat uit van het standpunt van de regering.

"Op basis van de antwoorden zullen we kijken wat wij nodig vinden. En als een van de coalitiepartners behoefte heeft te overleggen, doen wij dat'', aldus Haverkamp.

Achtergehouden

Zaterdag meldde NRC Handelsblad dat de ambtelijke top van Buitenlandse Zaken in april 2003 een kritisch juridisch advies over de Nederlandse politieke steun aan de inval in Irak heeft achtergehouden voor de toenmalige minister Jaap de Hoop Scheffer.

Volgens het memorandum schoot de juridische onderbouwing van de steun tekort.

PerspectieF

De ChristenUnie steunde destijds als oppositiepartij het kabinet. De jongerenorganisatie van de ChristenUnie, PerspectieF, vindt een parlementair onderzoek sowieso nodig.

Voorzitter IJmert Muilwijk roept de senatoren van de ChristenUnie op in te stemmen met een verzoek daartoe in de Eerste Kamer. Alleen een onderzoek kan de mist wegnemen, die nog is verergerd door het achtergehouden advies, liet Muilwijk maandag weten.

De Hoop Scheffer

NAVO-topman en oud-minister Jaap de Hoop Scheffer wil niet reageren op het artikel in NRC Handelsblad.

"Ik ga nergens op in'', zei De Hoop Scheffer maandag in de marge van zijn nieuwjaarsreceptie in Brussel. "Ik ben secretaris-generaal van de NAVO. Ik meng me niet in de interne politiek in Nederland.'' Hij gaf toe dat hij het artikel in NRC Handelsblad wel heeft gelezen. "Ik volg het wel.''

De oud-minister, die in de zomer afscheid neemt bij de NAVO, wilde ook niet reageren op de vraag of hij verrast was door het artikel.