JERUZALEM/GAZA-STAD - Na drie weken strijd in de Gazastrook is het Israëlische leger zondag begonnen met de geleidelijke terugtrekking uit het Palestijnse gebied.

Enkele uren eerder hadden het radicaalislamitische Hamasregime en andere Palestijnse groeperingen een onmiddellijk staakt-het-vuren van een week afgekondigd waarin Israël zijn militairen weg zou moeten halen.

Israël had al besloten sinds 01.00 zondagochtend niet meer te vechten. Een zegsman van de strijdkrachten liet zich niet uit over het aantal Israëlische militairen dat de Gazastrook verlaat.

Raketbeschietingen

Jeruzalem stelde eerder niet alle Israëlische troepen terug te trekken om te kunnen reageren op eventuele raketbeschietingen. Ook zullen de Palestijnen vanuit de lucht in de gaten worden gehouden.

Verder heft Israël zijn blokkade van het Palestijnse gebied niet volledig op zolang Gilad Shalit niet is vrijgelaten, een Israëlische militair die sinds 2006 in Palestijnse handen is.

Overwinning

Volgens Hamas is het Israëlische staakt-het-vuren een grote overwinning voor de Palestijnen.

In pamfletten en in een toespraak die vanaf een moskee in Gaza-stad werd verspreid, prees de extremistische beweging vooral de Izz al-Deen al-Qassam Brigades, de gewapende tak van Hamas, ''die de bezettingstroepen dwong zich terug te trekken, hun misdaden te stoppen en een eenzijdige wapenstilstand uit te roepen.''

Succes

Ook Israël ziet zijn offensief als een succes. Volgens de Israëlische premier Ehud Olmert ''zijn onze doelstellingen volledig gerealiseerd en meer''.

Het Hamasregime in de Gazastrook is een zware klap toegebracht, aldus de premier na een zitting van zijn veiligheidskabinet. Door het eenzijdige staakt-het-vuren hoefde Jeruzalem geen enkele toezegging te doen aan Hamas. Ook wees Olmert op de garanties van de Verenigde Staten en andere landen die willen verhinderen dat Hamas nog wapens naar de Gazastrook kan smokkelen.

Openen

Israël wil de Israëlische militairen zo snel mogelijk uit de Gazastrook halen. Dat heeft de Israëlische premier Ehud Olmert zondag gezegd tegen een aantal Europese leiders.

De Britse premier Gordon Brown en andere Europese leiders waren naar Jeruzalem gereisd, nadat ze in Egypte een internationale top over de Gazastrook hadden bijgewoond. Op een persconferentie in Jeruzalem drong Brown er bij Israël op aan de grensovergangen naar de Gazastrook zo snel mogelijk te openen.

Grootste aanval

De Israëlische operatie Gegoten Lood, die op 27 december begon, geldt als de grootste aanval ooit van de joodse staat op de Gazastrook. Kort na het staken van de strijd zijn nog zeker 95 stoffelijke overschotten aangetroffen onder het puin van gebombardeerde gebouwen in de Gazastrook.

Daarmee steeg het aantal doden aan Palestijnse zijde sinds het begin van het Israëlische offensief naar ongeveer 1300. Israël verloor tien militairen en drie burgers.

Raketten

Volgens de Israëlische politie werden zondag na het staakt-het-vuren van Hamas toch nog enkele raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Er vielen geen gewonden. Ook braken sporadisch vuurgevechten uit. Israëlische helikopters beschoten het vluchtelingenkamp Jabaliya nabij Gaza-stad, meldden Arabische en Israëlische media.

Maar tot grotere gevechtshandelingen kwam het niet. Inwoners van het gebied spraken dan ook over een gespannen rust. Velen gebruikten het staakt-het-vuren om terug te keren naar huis.