AMSTERDAM - Binnen de joodse gemeenschap in Nederland is grote bezorgdheid ontstaan vanwege drie incidenten in de afgelopen week, waar synagogen mogelijk het doelwit waren van brandstichting en vernieling.

Vanwege de incidenten in Amsterdam, Haaksbergen en Arnhem vindt op dit moment overleg met de politie plaats over verscherpte beveiliging van joodse gebouwen.

Dat vertelde directeur Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zondag. Volgens Naftaniel is het vanwege de incidenten nodig dat de overheid op korte termijn joodse gebouwen beter gaat beveiligen.

''De politie surveilleert nu ook wel, maar wij denken dat bij de gebouwen vaste beveiligers voor de deur zouden moeten staan.''

Molotovcocktail

Zondagmorgen veroorzaakten onbekenden met een molotovcocktail een klein brandje bij een veilinghuis in Amsterdam-Zuid. In hetzelfde gebouw zit een synagoge, die volgens Naftaniel ''ongetwijfeld'' het eigenlijke doelwit was.

''Boven de deur van het gebouw staan Hebreeuwse teksten. En wie zou zoiets bij een veilinghuis naar binnen gooien?''

Enkele dagen voor het incident in Amsterdam werden bij een synagoge in Haaksbergen de ruiten ingegooid. Ook bij een synagoge in Arnhem probeerden onbekenden brand te stichten, aldus Naftaniel.

Hakenkruisen

Ook elders waren afgelopen week antisemitische uitingen. Tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag nam de politie een kledingstuk met hakenkruisen in beslag en in Rotterdam riepen jongeren antisemitische leuzen.

''Het is schokkend dat dit in Nederland gebeurt. Tot nu toe is het nog redelijk goed gegaan, maar de incidenten zijn onacceptabel. Als straks een synagoge in vlammen opgaat, is het te laat'', aldus Naftaniel.

Gazastrook

De CIDI-directeur vermoedt dat het conflict in de Gazastrook een aanleiding is voor de antisemitische gebeurtenissen.

''Dat is natuurlijk niet aan te tonen, want de daders laten geen briefje achter. Maar het is wel heel toevallig als er eerst bijna nooit iets gebeurt en nu meerdere incidenten in korte tijd plaatsvinden.''

Wilders

PVV-leider Geert Wilders wil dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer van de ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vragen wat er precies is gebeurd de afgelopen week en hoe daarop door de politie is gereageerd.

Verder eist hij vooral onmiddellijke beveiliging van joodse gebouwen.